06-25546490 / 0166-610403 info@hectormethode.nl

Pijn en doelen

De doelen die je stelt bij pijn hebben invloed op hoe je je voelt. Bij concrete doelen stellen is het niveau belangrijk (haalbaarheid), niet te makkelijk maar ook niet te moeilijk. Het zelf monitoren geeft inzicht in huidig gedrag en kan een manier zijn om iemand wakker te schudden en steunen in goed gedrag vast te houden.

Bepaalde behandelingen voor aanhoudende (chronische) pijn kunnen het probleem alleen maar erger maken, zoals behandelingen die alleen gericht zijn op pijnvermindering. Terwijl een behandelplan die de focus minder op pijn legt, juist veel effectiever kan zijn.

Omdat je bij deze behandelingen minder gefocust bent op pijn maakt dit het makkelijker voor het brein om pijnsignalen te reduceren. Door deze doelen aan te passen, kunnen zenuwen beter desensitiseren (minder gevoelig worden).

Je doelen veranderen wil niet zeggen dat je het probleem compleet moet negeren. Het houdt in dat je het probleem moet verleggen naar iets anders, waardoor dit paradoxaal gezien je de beste kans geeft om pijn te overwinnen.

Wanneer je doel is om controle te houden van lage rugpijn, zal het brein meer aandacht gaan besteden aan de sensaties in je rug, waardoor sensorische pijnsignalen worden versterkt. Pas wanneer je een andere kijk krijgt op je pijnvermindering, dan pas is het pijnsysteem in staat om te desensitiseren.

4 tips voor een beter herstel

Tip 1: Zoek afleiding in de dingen de jij leuk vindt

Blijf niet eindeloos zoeken naar een magische pil of oplossing die er niet is, maar probeer activiteiten uit die je voldoening of waardering geven. Fysieke activiteiten, onderhouden van relaties, nieuwe hobby’s uitproberen. Kortom: dingen die alleen jou voldoening geven!

Het leren om je focus, doelen en motivatie te veranderen, gaat vaak niet gemakkelijk of snel. Het kan echt een hele effectieve manier zijn om je pijnprobleem te overwinnen.

Tip 2: Stop met bijhouden van pijn

Een veelvoorkomende fout die ik nog wel eens zie bij cliënten is langdurig pijn bijhouden in een logboek of een pijndagboek, daardoor blijft de aandacht op de pijn gericht. Probeer in plaats daarvan een logboek bij te houden van gezonde gewoontes, overwinningen of korte,- en lange termijndoelen.

Tip 3: Hou rekening met je belasting management

pijn en activiteiten

Teveel belasting op een gewricht of spier kan pijntoename geven en een verminderde bewegingsmogelijkheid. We moeten niet te veel en niet te snel belasten, maar kijken of we mogelijk pijnvrij kunnen trainen. Dit kan per individu verschillend zijn.

Heb je tijdens, na of binnen 24 uur pijntoename bij het trainen of bewegen? Dan kan het zijn dat je in de rode zone bent geweest en wat terug moet schalen.

Natuurlijk is het niet erg om een beetje pijn te voelen, als het maar veilig voelt en je de training goed kan verdragen.

Tip 4: Verander de context van pijn

“Ik moet een manier vinden om van mijn pijn af te komen” of “ik moet deze oefeningen doen van de therapeut om mijn rugpijn te verminderen” zijn irrationele en niet kloppende gedachtes. Door je motivatie te veranderen, zal je daardoor minder pijn krijgen. “Ik kan prima functioneren ondanks de pijn” is bijvoorbeeld een veel effectievere gedachte.

Dit proces vraagt wat flexibiliteit en er zal een tijd komen dat je een stap terug moet doen. Leer hiervan en pas dit aan. Een Hector Oefentherapie kan jou helpen om gerichte doelen op te stellen tegen pijnbestrijding en om je kwaliteit van leven te verbeteren!


Begin met chatten!
1
Heb je een vraag?
Hallo, hoe kan ik je helpen?