1.1 Introductie programma

Deze module geeft je inzicht in jouw pijnklachten, waardoor je zelf iets aan je pijn kan gaan doen. Het programma geeft je een rugzakje mee met informatie die je na de behandeling altijd kan gebruiken. Op deze manier kun je na de behandeling je eigen coach worden en doorwerken aan je herstel. Kennis over pijn zijn de eerste stappen naar een pijnvrij leven.

Een goed voorbeeld is een onderzoek over een patiënt met chronische lage rugklachten, dat ontstaan is na een val. Deze patiënt moest buikspier oefeningen doen tijdens het maken van een MRI, terwijl onderzoekers haar hersenactiviteit bekeken.

Op de afbeelding hieronder zie je de hersenactiviteit van de patiënt voordat ze pijn educatie heeft gehad, een week nadat ze de oefeningen al gedaan heeft.

Het leren over pijn helpt om je overtuigingen te veranderen over je klacht en kan je helpen met het hervatten van je activiteiten die jij belangrijk vindt. 


Na de MRI gaven onderzoekers haar 2,5 uur uitleg over de werking van het zenuwstelsel en het pijnmechanisme. Na deze uitleg ging de patiënt weer terug in de MRI, en moest dezelfde oefeningen weer uitvoeren. Het resultaat was dat de meeste pijn gerelateerde hersenactiviteit was verdwenen. Hieronder zie je de hersenactiviteit na de educatie.


Inzicht in en educatie over je pijnklachten is daarom onmisbaar voor een leven met minder of zelfs zonder pijn. Dit zorgt ervoor dat je de juiste keuzes kan maken tijdens de behandeling, maar ook voor in de jaren daarna.

Aan het eind van deze module leer je:

  • Het belang van het begrijpen van pijn
  • Het verschil tussen sensitisatie en habituatie en waarom dit zo belangrijk is bij pijn
  • Of jouw overtuigingen wel kloppen met pijn
  • Of je bij pijn moet doorgaan, of beweging juist moet vermijden
  • Hoe pijn een gids kan zijn naar beter herstel, ook voor in de jaren daarna                                                                                     
  • Wat de invloed is van belasting op het lichaam en hoe je hier rekening mee kan houden
  • Een stappenplan opzetten voor het starten of hervatten van je betekenisvolle activiteiten

Link van vrouw: https://doi.org/10.1016/S0004-9514(05)70053-2

Begin met chatten!
1
Heb je een vraag?
Hallo, hoe kan ik je helpen?